Advies Hoge Gezondheidsraad e-sigaretten: benadering moet gelden voor alle rookloze alternatieven
Het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad over e-sigaretten is een goede stap in de richting van een rookvrije samenleving. Door het reglementair onderscheid tussen klassieke sigaretten en e-sigaretten door te trekken naar andere wetenschappelijk onderbouwde, betere alternatieven, zou deze ambitie nog versneld bereikt kunnen worden.
De Hoge Gezondheidsraad bevestigt in zijn nieuwe advies dat de e-sigaret substantieel minder schadelijk is dan roken en dat deze voor de roker een beter alternatief vormt. De Raad onderschrijft ook dat het overgrote deel van de risico’s van tabak roken niet te wijten is aan nicotine, maar aan de talrijke schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van tabak.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad kan het gebruik van e-sigaretten met nicotine onder bepaalde voorwaarden een plaats krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid en een positieve rol spelen in het toekomstige rookstopbeleid, in het bijzonder bij kwetsbare groepen van hardnekkige rokers.
De Raad pleit dan ook voor regelgeving die een duidelijk onderscheid maakt tussen de klassieke sigaret en e-sigaretten, door zowel in te zetten op het beter informeren van de rokers over de voordelen van dit minder risicovolle (maar niet risicoloze) alternatief, als op het beschermen van niet-rokers en jongeren. Zo is de Hoge Gezondheidsraad voor een duidelijk onderscheid inzake verpakking, informatieverstrekking en accijnzen om de opportuniteit die deze producten bieden maximaal te benutten.
Waarom alleen voor e-sigaretten?
De gebalanceerde benadering van de Hoge Gezondheidsraad rond e-sigaretten zou volledig moeten worden doorgetrokken naar alle wetenschappelijk bewezen betere alternatieven voor de klassieke sigaret, zoals verwarmde tabaksproducten.
“Net zoals voor e-sigaretten bevestigde de Hoge Gezondheidsraad in 2020 dat verwarmde tabaksproducten de blootstelling aan schadelijke stoffen drastisch verlagen doordat ook hier geen tabak wordt verbrand. Deze zouden dus voor de bijna twee miljoen rokers in België eveneens een toegankelijk en beter alternatief moeten vormen”, zegt Miguel Matos, Managing Director van Philip Morris Benelux. “In zo goed als alle Europese landen* zijn verwarmde tabaksproducten ondertussen al meerdere jaren verkrijgbaar. Op enkele jaren tijd zijn er miljoenen rokers op overgestapt en volledig gestopt met het roken van sigaretten. In ons land worden deze producten tot op heden helemaal gelijkgesteld met sigaretten, wat misinformatie bij de rokers in de hand werkt. Door de benadering van de Hoge Gezondheidsraad voor e-sigaretten door te trekken naar verwarmde tabaksproducten, zouden rokers correct geïnformeerd kunnen worden over de voordelen van dit alternatief ten opzichte van het doorroken van sigaretten.”
De overheid werkt momenteel aan een ‘interfederale strategie tabak 2022-2028’. Om de opportuniteit te benutten die de e-sigaret en verwarmde tabaksproducten bieden om het aantal rokers versneld te laten afnemen, is het cruciaal dat het fundamentele onderscheid tussen deze innovatieve rookloze producten en klassieke tabaksproducten in het beleid wordt weerspiegeld.