Belgische roker grijpt steeds vaker naar namaaksigaretten
Berchem - Ook in het COVID-jaar 2020 kwam 5.8% van de totale sigarettenconsumptie in België, of 510 miljoen sigaretten, uit illegale handel. Een aderlating van € 126 miljoen voor de Belgische schatkist. Erg zorgwekkend hierbij is dat Belgische rokers zich steeds meer door namaaksigaretten laten verleiden. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van KPMG over de illegale sigarettenhandel in Europa.
In 2020 daalde de consumptie van illegale sigaretten in België, echter vertegenwoordigen deze nog steeds 5.8% van de totale sigarettenconsumptie of 510 miljoen sigaretten. De daling blijkt te danken aan een terugval in gesmokkelde sigaretten. Het aantal consumeerde namaaksigaretten blijft daarentegen sterk stijgen. De langdurige lockdowns en reisbeperkingen lijken vooral de smokkelaars het leven moeilijker te hebben gemaakt. Het lijkt dan ook aannemelijk dat dit slechts een tijdelijk effect is door de uitzonderlijke situatie in 2020.
Hoeveelheid namaaksigaretten op Belgische markt blijft fors groeien
De blijvende toename van namaaksigaretten is erg zorgwekkend, met een volume dat al voor het vierde jaar op rij sterk groeit. Steeds meer Belgische rokers laten zich dus verleiden door namaaksigaretten, waarvan er bijna 200 miljoen stuks zijn geconsumeerd in 2020, een toename van 25% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Ellen Thewissen (Managar Illicit Trade Prevention bij Philip Morris) voegt daaraan toe: "Deze stijging van namaak komt ook tot uiting in de acties die de autoriteiten ondernemen om de illegale handel te bestrijden. In 2020 werden niet minder dan 6 illegale sigarettenfabrieken in België ontmanteld. Deze illegale fabrieken produceren over het algemeen namaaksigaretten van bekende merken. Sigaretten van deze producties worden meestal verkocht in landen met hoge verkoopprijzen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar dus ook in België belanden steeds meer illegaal geproduceerde namaaksigaretten in de markt.”
Vrees voor verdere toename illegale sigarettenhandel
Het rapport kijkt ook over de grenzen. De illegale handel was het hoogste in Frankrijk, waar de consumptie van illegale sigaretten in 2020 bijna een kwart (23,1%) van het totale sigarettenverbruik uitmaakt. Dat is een stijging met maar liefst 64% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Dat Frankrijk te kampen heeft met een groot probleem is niet toevallig. Door de forse accijnsverhogingen van de afgelopen jaren, behoren de prijzen in Frankrijk tot de hoogste in Europa. Met de Franse tendens in het achterhoofd, valt een verdere toename van de illegale tabakshandel in België te vrezen indien ook hier forse accijnsverhogingen de prijzen te snel zouden opdrijven.
Fraude bestrijden
Voor Philip Morris Benelux is het terugdringen van illegale handel een prioriteit, en dus verheugd dat het recent voorgestelde fraudeplan van Minister van Financiën van Vincent Van Peteghem (CD&V) hier een focus op legt. Een goede samenwerking tussen de autoriteiten en private sector is hierbij essentieel. Philip Morris Benelux roept ten slotte alle betrokken actoren op om verder constructief samen te werken en de nodige middelen uit te trekken om de illegale handel in sigaretten daadkrachtig aan te pakken.
Over het KPMG rapport
Het rapport is een jaarlijkse studie van KPMG die de omvang en de ontwikkeling van de illegale sigarettenmarkt in de EU in kaart brengt. Het rapport met de gegevens van 2020 werd in opdracht van Philip Morris International uitgevoerd. De studie heeft betrekking op de 27 lidstaten van de Europese Unie.