Statement over interfederaal anti-tabaksplan
Interfederaal anti-tabaksplan is een enorme gemiste kans om het aantal rokers sneller te doen dalen
Het interfederaal anti-tabaksplan is een enorme gemiste kans om het aantal rokers in België drastisch sneller te doen dalen door hen ook aan te moedigen, als ze niet stoppen met roken, om over te schakelen op een wetenschappelijk bewezen beter alternatief voor de sigaret. Het plan rolt paradoxaal genoeg de rode loper uit voor de traditionele sigaret. Welke roker zal immers overstappen op een beter alternatief zoals een verwarmd tabaksproduct of een e-sigaret als hij of zij niet eens geïnformeerd kan worden over het feit dat deze producten minder risicovol zijn dan sigaretten of zelfs niet weet dat ze bestaan?
Terwijl landen als het Verenigd Koninkrijk en Zweden een tabaksbeleid hebben ingevoerd dat de voordelen van rookloze alternatieven erkent, met fors lagere rokerspercentages dan in België tot gevolg, zal het Belgische plan de onjuiste en misleidende percepties over betere alternatieven voor sigaretten verder in stand houden en de kans verder inperken dat rokers – die ondanks alles niet stoppen – overstappen naar deze producten.
De doelstelling van de Belgische overheden om tegen 2028 te komen tot 10% rokers of minder, is erg ambitieus. Met aangepaste maatregelen die een echte rol aan alternatieven geven zou dit echter haalbaar kunnen zijn, maar met het huidig interfederaal anti-tabaksplan is deze doelstelling totaal onrealistisch.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Philip Morris Benelux is geen lid van Cimabel of Fetabel, de federaties van respectievelijk sigarettenfabrikanten en roltabakfabrikanten. In ons streven naar een rookvrije toekomst waarbij we zo snel als mogelijk willen stoppen met het commercialiseren van sigaretten, hebben wij vaak andere prioriteiten en standpunten dan hen. Het standpunt van Cimabel en Fetabel kan daarom niet als het standpunt van Philip Morris Benelux worden beschouwd.