Studie KPMG: 1 op 10 Belgische sigaretten is illegaal

Brussel - 28 juni 2023. De consumptie van illegale sigaretten in België is het voorbije jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van KPMG over illegale sigarettenhandel in Europa. Terwijl in 2021 nog 4,6 procent van de geconsumeerde sigaretten illegaal was, steeg dit in 2022 naar 9,8 procent. “Dit is een verontrustende evolutie. De schatkist liep volgens KPMG 250 miljoen euro mis”, zegt Ellen Thewissen, Illicit Trade Prevention Manager bij Philip Morris Benelux. Opvallend dit jaar is de grote instroom van gesmokkelde sigaretten uit Bulgarije. ​

Volgens de nieuwe studie van KPMG in opdracht van Philip Morris zit de consumptie van illegale sigaretten in Europa en ook in België sterk in de lift. Absolute koploper blijft Frankrijk, waar een pakje sigaretten in het reguliere circuit meer dan 11 euro kost en waar intussen 1 op de 3 gerookte sigaretten illegaal is. Ons land speelt al jaren een groeiende rol in de productie van namaaksigaretten, voornamelijk bestemd voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Getuige daarvan de 30 miljoen namaaksigaretten die begin deze maand door de douane werden onderschept in West-Vlaanderen en de illegale sigarettenfabriek die vorige week nog werd opgerold in Heist-op-den-Berg. Maar tot hiertoe bleef de consumptie ervan in België tot hiertoe relatief beperkt.

KPMG stelt nu echter vast dat er ook bij ons steeds meer illegale sigaretten worden gerookt. Volgens de studie is 1 op de 10 gerookte sigaretten in België illegaal (goed voor bijna een miljard sticks), waardoor de schatkist vorig jaar 250 miljoen euro aan accijnzen en BTW is misgelopen. ​

Ellen Thewissen, Illicit Trade Prevention Manager Philip Morris Benelux: “Een pakje gesmokkelde of namaaksigaretten is al snel de helft goedkoper dan een pakje in het reguliere circuit. Het is duidelijk dat de Belgische rokers in de huidige context van economische onzekerheid en forse accijnsverhogingen op zoek gaan een goedkoper alternatief. Dit is een kwalijke evolutie, voor de rokers zelf, voor de overheid, voor het legale circuit maar ook omwille van het feit dat België hierdoor een interessantere afzetmarkt wordt voor criminele groeperingen.”

Combinatie van namaak en smokkel

Illegale sigaretten zijn ofwel rookwaren die uit andere landen gesmokkeld worden, ofwel namaaksigaretten die uit illegale fabrieken komen. Opvallend is dat er in 2022 een forse toename was van gesmokkelde pakjes sigaretten uit Bulgarije. Ellen Thewissen: “Meer dan 20% van de niet-Belgische sigaretten op onze markt zijn Bulgaarse sigaretten, wat goed is voor meer dan 330 miljoen stuks.

Daarnaast rookte de Belg aanzienlijk meer namaaksigaretten. In 2021 ging het nog om 70 miljoen gerookte namaaksigaretten. In 2022 steeg dit aantal tot 270 miljoen.

Accijnsverhogingen geen wondermiddel ​

Uit de studie van KPMG blijkt dat ons land in de richting van Frankrijk evolueert. Daar hebben forse prijsverhogingen geleid tot een ongekend hoge consumptie van illegale sigaretten, waardoor de overheid er volgens KPMG in 2022 meer dan zeven miljard euro aan inkomsten is misgelopen. Tegelijkertijd ligt het totaal aantal rokers er nog steeds rond de 25 procent.

Accijnsverhogingen zijn geen wondermiddel en moeten doordacht worden ingezet”, zegt Miguel Matos, Managing Director van Philip Morris Benelux. “Uit het nieuwe onderzoek van KPMG blijkt dat dit nu ook in België tot fors meer illegale consumptie begint te leiden. Het beste wat een roker kan doen, is stoppen. Maar als hij of zij niet stopt, is het veel beter om te switchen naar een beter alternatief in het legale circuit, dan naar een zeer risicovol alternatief in het illegale circuit.

Philip Morris vraagt daarom dringend een modernisering van het tabaksbeleid om de vele rokers die niet stoppen met roken door het ‘klassieke’ beleid, aan te moedigen om over te stappen op rookloze innovaties zoals de e-sigaret, verwarmde tabaksproducten en nicotinezakjes. Miguel Matos: “De Belgische overheid gaat momenteel echter helemaal de andere kant uit door te verhinderen dat rokers correct geïnformeerd kunnen worden over deze producten en door bepaalde van deze producten, met name nicotinezakjes, zelfs te verbieden. Dit beleid heeft ernstige consequenties voor de Belgische rokers.

Over het KPMG rapport

Het rapport is een jaarlijkse studie van KPMG die de omvang en de ontwikkeling van de illegale sigarettenmarkt in Europa in kaart brengt. Dit jaar wordt de studie al voor de zeventiende keer uitgebracht. Het KPMG-rapport met de gegevens van 2022 werd in opdracht van Philip Morris International uitgevoerd. De studie heeft betrekking op de 27 lidstaten van de Europese Unie, aangevuld met het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Moldavië, Noorwegen en Zwitserland.

Kobe Verheyen

Communication Manager Belgium and Luxemburg, Philip Morris Benelux

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Philip Morris Belgium

Over Philip Morris Benelux

Philip Morris Benelux BV is de Belgische dochteronderneming van Philip Morris International (PMI). PMI is een toonaangevend internationaal tabaksbedrijf dat werkt aan een rookvrije toekomst.

Sinds 2008 heeft PMI meer dan 10 miljard dollar geïnvesteerd in het ontwikkelen, wetenschappelijk onderbouwen en commercialiseren van innovatieve rookloze producten voor volwassenen die anders zouden blijven roken, met als doel de verkoop van sigaretten volledig te beëindigen.

Sinds 31 maart 2023 zijn de rookloze alternatieven van PMI beschikbaar voor verkoop in 78 markten, en PMI schat dat ongeveer 18,5 miljoen volwassenen over de hele wereld, exclusief Rusland en Oekraïne, al zijn overgestapt op IQOS en zijn gestopt met roken. Met een sterke basis en aanzienlijke expertise in life sciences, kondigde PMI in februari 2021 zijn ambitie aan om uit te breiden naar het gebied van wellness en gezondheidszorg.

Ga voor meer informatie naar www.pmi.com/be en www.pmiscience.com.

Neem contact op met

Borsbeeksebrug 24 2600 Berchem

www.pmi.com