Verbieden sigarettenfilters: onrealistisch, inefficiënt en contraproductief

Philip Morris vindt het voorstel van de Belgische Hoge Gezondheidsraad om sigarettenfilters te verbieden onrealistisch, inefficiënt en contraproductief:

  1. Onrealistisch: het voorstel zou in strijd zijn met de tabaksproductenrichtlijn van de EU, die een geharmoniseerd regelgevingskader voor sigaretten in de hele Europese Unie vastlegt en in dit opzicht ook de filters reguleert.
  2. Inefficiënt: het verbieden van filters in een open markt zoals de EU, zal de interne markt verstoren en criminele organisaties in staat stellen om filtersigaretten te leveren aan Belgische rokers. Uit onderzoek blijkt dat vandaag al 1 sigaret op 5 die in België wordt geconsumeerd, niet in België werd aangekocht of zelfs illegaal geproduceerd werd, en dus geen accijnsinkomsten genereert.
  3. Contraproductief: ondanks alle preventie- en rookstopmaatregelen rookt nog steeds 24% van de Belgen – een van de hoogste rookpercentages van alle West-Europese landen. Het voorstel om filters op sigaretten te verbieden is de zoveelste gemiste kans om wetgeving te ontwikkelen die volwassen rokers aanmoedigt om over te schakelen op betere, rookvrije alternatieven.

In plaats van te kijken naar de voorbeelden van andere EU-landen waar het aantal rokers sterk is gedaald, blijft België er alles aan doen om te voorkomen dat rokers overstappen naar betere alternatieven. In een land als Zweden, waar al decennia rookvrije alternatieven beschikbaar zijn, tonen de laatste volksgezondheidsgegevens aan dat betere alternatieven hebben bijgedragen aan een historisch laag percentage rokers van 5,6 procent - vier keer lager dan in België. Uit deze gegevens blijkt ook dat het aantal mensen dat lijdt aan aan roken gerelateerde ziekten in Zweden aanzienlijk lager is dan in België.

Philip Morris gelooft dat de Belgische overheid zich, om de vooruitgang naar een rookvrije toekomst te versnellen, moet richten op beleidsmaatregelen die het roken daadwerkelijk kunnen verminderen door wetenschappelijk onderbouwde, betere alternatieven beschikbaar te stellen aan volwassenen die anders zouden blijven roken.

 

Hebt u nog vragen naar aanleiding van dit persbericht of wenst u een interview te doen, dan helpt onze Communication Manager Kobe Verheyen ([email protected] / +32 474 28 57 46) u graag verder. ​ ​ ​


Kobe Verheyen

Communication Manager Belgium and Luxemburg, Philip Morris Benelux

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Philip Morris Belgium

Over Philip Morris Benelux

Philip Morris Benelux BV is de Belgische dochteronderneming van Philip Morris International (PMI). PMI is een toonaangevend internationaal tabaksbedrijf dat werkt aan een rookvrije toekomst.

Sinds 2008 heeft PMI meer dan 10 miljard dollar geïnvesteerd in het ontwikkelen, wetenschappelijk onderbouwen en commercialiseren van innovatieve rookloze producten voor volwassenen die anders zouden blijven roken, met als doel de verkoop van sigaretten volledig te beëindigen.

Sinds 31 maart 2023 zijn de rookloze alternatieven van PMI beschikbaar voor verkoop in 78 markten, en PMI schat dat ongeveer 18,5 miljoen volwassenen over de hele wereld, exclusief Rusland en Oekraïne, al zijn overgestapt op IQOS en zijn gestopt met roken. Met een sterke basis en aanzienlijke expertise in life sciences, kondigde PMI in februari 2021 zijn ambitie aan om uit te breiden naar het gebied van wellness en gezondheidszorg.

Ga voor meer informatie naar www.pmi.com/be en www.pmiscience.com.

Neem contact op met

Borsbeeksebrug 24 2600 Berchem

www.pmi.com